2011 Yılında başlayan ve hali hazırda devam eden bir savaş güney sınır komşumuz Suriye de devam ediyor. Ülkemize yansıyan maliyeti milyarlarca dolar. 24 Şubat 2022 itibarıyla Karadeniz’de iki komşumuz, son derece önemli ticari ortaklarımız ve turizm gelirlerimizde ciddi pay sahipleri olan Rusya ve Ukrayna savaşıyor. İçerideki durumu zaten anlatmama gerek yok.
Rusya Ukrayna savaşının başlangıcı her ne kadar bir yayılım politikası ve ona karşı bir çıkış olarak gözükse de aslında bugün yaşanan Dünya Ekonomi Savaşının ta kendisi.
Globalizm (Küreselleşmenin) sonu ve Regionalizm (Bölgeselleşme)’in başlangıcı!
Pandemi süreciyle başlayan ve tedarik zincirlerinde yaşanan kopmalar halen devam ediyor. Almak istediğiniz birçok şey ya bulunmuyor ya da çok yüksek fiyatlarla alabiliyorsunuz. Her türlü hammadde özellikle elektronik aksanların üretiminde büyük sıkıntı var.
Enflasyonun dünyanın hemen hemen her yerinde artık ne anlama geldiği biliniyor. FED (Amerikan Merkez Bankası) faizleri artıracağını açıkladı. Bunu sonucu durgunluk olarak piyasalara yansıyacak. Rusya Ukrayna savaşının en büyük etkisi tabi ki gaz fiyatlarına oldu. Avrupa, Rusya’dan gaz almayacağını açıklasa da yakın gelecekte bunu neyle ikame edecek kendisi de bilmiyor. Herhalde kapattığı kömür ocaklarını tekrardan açacak!
Petrol varil fiyatları 185.-$ olacağı söyleniyor şu anda 100 .-$ civarında. Eğer bu gerçekleşirse vay halimize.
Bu gelişmeleri gören herkes harcamalarını kısıyor. Bu da her türlü işi ve işleyişi etkiliyor. Herkes geleceği düşünüyor ve büyük bir kaygı yaşıyor. Belirsizlik bütün plan ve programları engelliyor. Enflasyon karşısında insanlar paralarının değer kaybını önlemenin yolunu arıyor. Çünkü para pul oluyor. Talep durgunluğu ekonomik yıkımı daha da baltalıyor ve piyasalara anında olumsuz etki yapıyor. Bu da gündelik hayata hemen karşılık buluyor ki buna piyasa ekonomisi diyoruz.
Başta yazdığım gibi yeni bir dünya modeli vizyona giriyor. Küreselleşme yerini Bölgeselleşmeye bırakıyor.
Ne kadar doğru bilmiyorum ama kulağıma gelenler oldukça manidar. Almanya’da termostatları düşürün, daha ılık suyla banyo yapın, sıcak su kullanımını azaltın, İngiltere de patates satışlarının azaldığının sebep olarak da kaynama süresini çok uzun olduğu dillendiriliyor. Yine bütün Avrupa da hayat standartlarında bir düşüş yaşandığı ve özellikle düşük gelir grubunun çok etkilendiği, orta gelir düzeyinin de bu sıkıntıdan payını aldığı söylenmekte.
Gerçek o ki Rusya- Ukrayna savaşı bitmeden pek nefes alamayacak gibiyiz. Bu sıkıntı ki yarın bitecek gibi de durmuyor, çünkü güç dengeleri arasındaki fikir ayrılığı ciddi anlamda devam ediyor. Dua edelim bu savaş Kışa girmeden bitsin. Diğer tarafta ise Çin’in bütün Dünya’yı özellikle de batı dünyasını bıyık altından gülerek izlediğini düşünüyorum.
Bu vesileyle Ramazan Bayramınızı En içten Dileklerimle Kutlarım.