Son günlerde artan grip vakaları akıllara ‘yeni bir pandemi mi’? sorusunu getirirken, sağlık kuruluşları vatandaşları gripten korunma konusunda uyarıyor. Grip şikayeti ile acil servislere başvuran vatandaşların sayısında artış olduğunu belirten Bolu İl Sağlık Müdürü Abdullah Danışman, “Alınacak basit tedbirlerle enfeksiyonlardan korunabiliriz” dedi.
Bolu İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Abdullah Danışman, grip vakalarından korunma tedbirlerini anlattı. Danışman; risk grubunda yer alan hastaların kendilerini enfeksiyondan korumaları gerektiğini belirterek, “Bu son aylarda çevremizde çok sayıda hasta, hastane başvurularında da artış olduğunu, çocuklarda hastalıkların nispeten fazla görüldüğünü biliyoruz. Özellikle risk gruplarında; büyüklerimizle, kalp hastalarında, akciğer hastalığı olanlarda çok ağır tablolara, ağır hastane yatışlarına yoğun bakıma yatışlarına kadar gidebiliyor. O nedenle de özellikle risk grubunda yer alanların kendilerini koruması, kapalı ve kalabalık ortamlardan, en azından bu enfeksiyon hastalıklarının çok yoğun görüldüğü dönemlerde uzak durmaları gerekmektedir.
Riskli günler yaşadığımız bu dönemde, enfeksiyon hastalıklarına karşı ellerimizi sık yıkamalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda, dış mekânlarda mikroorganizmalarla temas söz konusu olabileceği için, elimizle ağız, burun ve gözlerimize dokunmaktan kaçınmalıyız. Bu dönemde, boğaz ağrısı, hafif burun akıntısı, hafif hapşırık veya öksürük gibi şikâyetleri olanların maske takarak muhtemel bir enfeksiyonu başkalarına bulaştırma sorumluluğunu almaması gerekir. Grip aşısı ise bir başka silahımız olabilir.
Her yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı semptomlarla acil servise başvuran hastaların sayısında artış gözlemlenmektedir. Bu yıl da önceki yıllara benzer şekilde acile bu şikâyetlerle başvuran hastaların oranı artmış durumda. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra bu başvuruların sayılarının azaldığını görmekteyiz. Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğu, belirtileri 3 ila 10 gün içerisinde sonlanan; ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarla çözebileceğimiz, beraberinde dengeli beslenme ve istirahatle üstesinden gelebileceğimiz hastalıklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı şikâyetlerde öncelikle başvuru yapmamız gereken sağlık kuruluşları aile hekimlikleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşları olmalıdır” ifadelerini kullandı.
YOĞUN BAKIM YATAK SAYIMIZ YETERLİ
Uzman Dr. Abdullah Danışman, yoğun bakımların dolu olması sebebiyle hastaların kabul edilmediği söylentilerinin doğru olmadığını belirterek, ilimizdeki hastanelerin yeterli yatak sayısına sahip olduğunu söyledi. Danışman, “Türkiye Nüfus Ortalamalarına göre ilimiz mevcut durumuna bakıldığında; (171 Erişkin Yoğun Bakım, 11 Çocuk Yoğun Bakım, 34 Yeni doğan Yoğun Bakım = 216 ) gerek yoğun bakım yatak sayılarımız gerekse yoğun bakım doluluk oranlarımızla ilimizin yatak sayısının yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
Son zamanlarda yoğun bakımlarda yer olmadığı, acillerin dolup taşdığı, hasta kabul edilmediğine dair söylentiler doğru değildir. Grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında bir artış elbette mevsimsel olarak mümkündür ancak bu süreçte hiçbir hastanemiz başvuran hastasını geri çevirmemiş, yoğun bakım hastalarımızın ivedilikle uygun branşlarda tedavilerine başlanmıştır. Sağlık hizmet sürecinin tabiatı gereği Yoğun Bakım Ünitelerinin dolu olduğu anlarda her zaman olduğu gibi il dışı sevkler planlanmaktadır.” Dedi.