fbpx

Büyük Su deresindeki çevre katliamı protesto edildi: Katılım düşük oldu.

Abant ve Mudurnu Tepe Karakolu mevkisinden gelen derelerin oluşturduğu ve şehrimizin ortasından geçen Büyük Su deresi öleli uzun zaman olurken insan, hayvan ve tarım sağlığı açısından büyük bir sorun olmaya başladı.

Ak Partili Alaaddin Yılmaz döneminde ilk arıtma tesisi Karacaağaç mahallesinde planlandı. Yapılan planlamada arıtma tesisinin nüfus artışına paralel olarak iki kademeli olarak yapılmasına karar verildi ve iki kademeden oluşan arıtma tesisi için ilk kazma vurularak bio adı verilen biyolojik arıtma tesisi yapıldı.

Biyolojik Arıtma Nedir?
Biyolojik arıtma, atık sularda bulunan zararlı maddelerin mikroorganizmalar tarafından parçalanarak temizlenmesi işlemidir. Bu süreç, oksijenli (aerobik) veya oksijensiz (anaerobik) ortamda gerçekleşebilir. Oksijenli ortamda mikroorganizmalar, organik maddeleri karbondioksit ve suya dönüştürürken, oksijensiz ortamda bu maddeler metan ve biyokütleye dönüşür(toprak çamursu tabaka).

Entegre Tesisler ve OSB’nin bağlanması ile arıtma tesisi çöktü.

Evsel atıklar için yapılan arıtma tesisine entegre tavuk tesisleri ve OSB’den gelen kimyasal atıklar arıtmada bulunan ve arıtma görevini yapan biyolojik canlıları sürekli olarak öldürerek arıtma tesisinin çökerek işlevini yerine getiremez hale getirdi. Arıtma tesisinin yetersiz kalması üzerine ikini etap için planlanan arıtma tesisi için yine Alaaddin Yılmaz döneminde start verildi ve yine biyolojik arıtma tesisi için İller Bankası’ndan yaklaşık 80 milyon kredi sağlandı ancak Alaaddin Yılmaz’ın seçilememesi nedeni ile ihale Tanju Özcan döneminde (haberimizden sonra) yapılmış ve sonra yapılan ihale fiyatın yüksek olması nedeni ile iptal edildi. İhalenin iptal edilmesinden sonra şartname değiştirilerek ileri biyolojik arıtma tesisi olarak ihaleye çıkılmış ve yapılan ihale daha yüksek bir bedel ödenmesine neden olmuştu.

56 Milyon 835 bin TL ile yapılacak olan ve daha yüksek bedel ödenerek ihalesi yapılan arıtma tesisi sadece Sarıcalar mahallesinde bulunan içme suyu arıtma tesisinden şehir şebeke hattına giren su miktarı hesaplanarak yapıldı. Oysaki pis su arıtma tesisinden çıkan pis su miktarının esas alınması gerekiyordu. Bu değer esas alınmadığı için köylerden ve diğer sanayi tesislerinden gelen atık suların miktarı hesaba katılmadığından arıtma tesisinin kapasitesi yetersiz kaldı. Bakınız: Bolu Belediyesi’nin En Pahalı Yatırımı Çöpe Mi Gitti? başlıklı haberimiz. Yapılan bu hataların ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Fen İşleri Müdürü Adnan Demirel’i görevden aldı ancak hakkında bir idari soruşturma açıp açmadığı bilinmiyor. Bakınız: Bu Tesis Adnan Demirel’in Başını Yedi başlıklı haberimiz.

Entegre Tesisler Valilik Kararı İle Arıtmadan Ayrıldı

Arıtma tesisinin kapasitesinin yetmemesi üzerine Bolu Valiliğinde toplanan Mahalli Çevre Kurulu 31.03.2023 tarih ve 90 sayılı kararı ile Erpiliç, Beypiliç ve KS tavukçuluk firmalarının arıtma tesisinde ayrılmasına karar verildi. Erpiliç biyolojik arıtma tesisini tamamlarken Beypiliç firmasın arıtma tesisi yapıp yapmadığı bilinmiyor ayrıca yine ilimizde faaliyet gösteren Ak Piliç isimli firmanın belediyeye ait arıtma tesisine mi bağlı olduğu yoksa kendisine ait bir arıtma tesisinin mi olduğu bu tesisin ne derece çalışabilir olduğu ise bilinmiyor.

Öte yandan Erpiliç firması biyolojik arıtma tesisi yapmış olsa da biyolojik arıtma tesisleri yukarıda da izah edildiği üzere evsel atıklar için kullanıyor. Entegre tesislerde günlük yapılan kimyasal temizliklerden sonra bu arıtma tesislerindeki arıtma görevini gören mikroorganizmalar ölüyor. Bu da arıtma tesislerinin ya tam olarak görevi yapmamasına yada yine fabrikaların derelere deşarj yapmalarına neden oluyor.

Çevre Felaketi Katlanarak Arttı: Köylüler Protesto Etti.

Nüfusun sürekli artması buna paralel olarak Entegre tesislerin de kapasite artışına gitmesi üzerine çevre felaketi katlanarak arttı. Bugün köy muhtarlarının organize ettiği gösteride konuşan muhtar Abdullah Özkan “biz küçüklüğümüzde bu derede balık tutardık. Bizden önceki büyüklerimiz bu derede yüzme öğrendiler ancak biz tam yüzme öğrenecektik ki dere kirlendiği için yüzmeyi öğrenemedik. Bu sudan herhangi bir hayvanın dahi su içmesi mümkün değil geçtiğimiz günlerde Bahçe köy muhtarı bu su ile tarlasını suladı ve patates tarlarının tamamı yandı bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” açıklamalarında bulunurken MHP millet vekili İsmail Akgül, MHP İl Başkanı Ayhan Çelikkol, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Cihan Yavuz ve CHP Meclis Üyesi İlhan Çalışkan konunun üzerinde durulduğunu gerekenin yapılacağını ve sorunun takipçisi olacaklarını belirttiler.

Bolu, Bolu Gündem, Bolu Haber, Bolu Haberleri, Bolu Son Haber, Bolu Son Dakika, Bolu Son Dakika Haberleri,  Bolu Nöbetçi Eczaneler,  Bolu Hava Durumu, Bolu 15 Günlük Hava Durumu

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir