Bolu Belediyesinin milyonlarca lira harcayarak faaliyete geçirdiği pis su arıtma tesisi 2015 yılından bu yana çalışmıyor.
2009 yılında Ak Partili belediye başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde faaliyete geçen pis su arıtma tesisi artık çalışmıyor.
OSB (organize sanayi bölgesi) Abant gölü ve Mudurnu yolu Tepe Karakolu mevkisinden ve şehir merkezinden gelen tüm evsel ve sanayi atıklarını Karacaağaç bölgesinde birleştirip arıtarak Büyük su deresine temiz su verip, tesisin çıkışında balıkların yaşaması için yapılan pis su arıtma tesisi tamamen durmuş durumda olduğu belirtiliyor.
Pis su artıma tesisinin 2015 yılı ortalarından bu yana çalışmadığı, çalışmama sebebi olarak ise tesis kapasitesinin gelen atık su miktarını arıtmaya yeterli olmadığı belirtiliyor. Alınan görüntülerde ise pis su arıtma tesisine giden bir kollektör hattının havaların kurak gittiği şu günlerde dahi %100 çalıştığını gözler önüne seriyor. Zira arıtma tesisine bunun gibi başka kollektör hatları bağlı olmasına rağmen pis su arıtma tesisinin arıtma kapasitesi sadece bu kollektörden gelen suyu arıtacak kapasitede olduğu belirtiliyor.
Proje bazlı ve imalat kaynaklı hatalar, öngörülemeyen nüfus artışı, kentleşme, artezyen suları ve çeşme sularının kollektör hatlarına bağlanması ve bu olumsuzlukların halka açıklanamayarak 2017 yılında dönemin belediye başkanı Alaaddin Yılmazın güya “bir gün nüfus 300 bine çıkarsa” diye başlatmış olduğu proje ile İller Bankası ve Bolu belediyesi arasında protokol imzalandığı” ancak Bolu Merkez Atık Su Arıtma Tesisi 2’inci Kademe Yapımı ve Revizyonu Projesi”nin 2018 yılı sonunda tamamlanamamasının Bolu belediyesinin çevre katliamı yapmasına neden olduğu belirtiliyor.
Dönemin belediye başkanı Alaadin Yılmaz’ın 24.10.2017 tarihinde basına yapmış olduğu açıklamaya göre, pis su arıtma tesisinin arıtma kapasitesi saniyede 417Litre, ancak geçtiğimiz günlerde Belediye başkanı Tanju Özcan’ın yerel basına yaptığı açıklamalara göre şehir şebeke hattına verilen su miktarı saniyede 450 litre ve bu sadece şehir şebeke hattından gelen su miktarı buna Abant kollektör hattı, Mudurnu Tepe karakolu kollektör hattı OSB diğer endüstriyel kurumlar ve hattın içine doğal yollarla sızıntı ile karışan su miktarlarıda eklendiğinde pis su arıtma tesisine gelen su miktarının saniyede 2000 litreden daha fazla olduğu belirtiliyor.
İlgili kurumlar olan Sağlık ve Çevre Şehircilik bakanlıklarının ise konu hakkında inceleme yapıp yapmadığı bilinmiyor.
Yine eski belediye başkanı Alaaddin Yılmazın geçmişte yerel basına yapmış olduğu açıklamalara göre Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 2009 yılı öncesinde belediyenin pis su arıtma tesisi yapmasını önlemek amacı ile belediye’yi mahkemeye verdiği belirtiliyor.
Konu ile ilgili belediye Başkanı Tanju Özcan’ın açıklama yapması bekleniyor.