fbpx

Bolu Abant’ta Çevre Felaketi: Kanalizasyon hattı tıkanıp şehir içme suyuna karıştı

Bolu Belediyesi Bolu içme suyu havzası olan Abant deresine paralel olarak uzanan kanalizasyon kollektör hatlarının bakım ve onarımlarını uzun süredir yapmazken Abant yolu Ömerler köyü mevkisinde taşan kanalizasyon yol boyunca ciddi sağlık sorunlarına da davetiye çıkaracak şekilde kanalizasyon birikintileri oluşturuyor.

2009 yılında Ak Parti döneminde Abant’a kadar kanalizasyon hattı yapılmış yol ve Abant deresine akan tüm yerleşim ve turizm tesisleri de kollektör hattına bağlanmış ve bu sayede de Gölköy barajından Bolu Belediyesi’nin içme kullanma suyu almasına DSİ tarafından müsaade edilmişti.

Tanju Özcan Döneminde Hatlar Sahipsiz Kaldı

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerini kazanan ‘Çevreci’ Tanju Özcan döneminde ise kollektör hattı tamamen sahipsiz kaldı. Arıtma tesisinin kapasitesine aykırı olduğu gerekçesi ile hattın yapılmasının yanlış olduğunu savunan Tanju Özcan Bolu İl Özel İdaresi’nin Kanalizasyon hattına kaçak olarak köyleri bağladığını iddia etmişti. Özcan’ın iddialarının gerçek olmadığı ise sonradan konunun geçmişini bilen kişiler tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. Tanju Özcan dönemi öncesinde kollektör hattı üzerinde uzanan bir yol varken bu yolun bakımsız bırakılması hattın da tamamen bakımsız kalmasına neden olurken sürekli olarak tıkanmasına ve hattın tıkanması ile daha fazla yıpranmasına neden oluyor. Yaklaşık 25km’lik kanalizasyon hattının üzerinde bir yol çalışma yapılmaması nedeni ile bulunmuyor. Zira şehir merkezinde dahi sürekli olarak hatların bakım ve onarımları yapılırken 15 yıllık hattın sahipsiz bırakılması bakım işlerinin zorlaşmasına ve hattın kullanımının da imkansız hale gelmesine neden oluyor.

Öte yandan köylülerden edinilen bilgiye göre geçtiğimiz yıllarda Abant Yolu üzerinde bulunan Petrokent Turizm (Vonresort otel)şirketine ait kaçak olarak yapıldığı iddia edilen su ishale hattı nedeni ile Bolu Belediyesi’ne ait kollektör hattı zarar görüyor ve tamiri yapılmadan kapatılıyor.

Tıkanan kanalizasyon hattı ise bir önceki kanalizasyon bacasından çıkarak yüzlerce metre ilerideki yine Petrokent Turizm (Vonresort Otel) firmasına ait yine kaçak olduğu iddia edilen ve jeneratörle otele su basılan su kuyusununun yakınlarına kadar giderken bu noktada yoldan taşan kanalizayon suları da Abant deresine buradan da Gölköy barajına oradan da musluklarımıza kadar geliyor.

Köylüler Petrokent Turizm firması personellerinin su basmak için günde 3-4 defa su kuyusuna jeneratör taşıdıklarını bu sorunu bildikleri halde su kuyusunu kullanmaya devam ettiklerini, uzun süredir buradan Abant deresine kanalizasyon aktığını suda balık ölümlerinin olduğunu gördüklerini ve muhtarın bu konu ile ilgili Bolu Belediyesi ile görüştüğünü muhtara bu kanalizasyon hattının Özel İdare’ye ait olduğunu söylediklerini, muhtar Özel İdare’ye gittiğinde ise hattın Bolu Belediyesi’ne ait olduğunu söylediklerini belirtiler.

Biçer Biriken Kanalizasyon Sularından Tarlaya Giremedi

Öte yandan habere ait görüntüleri aldığımız sıralarda bir köylü tarlasına biçerdöver koymak istedi ancak biriken kanalizasyon suları nedeni ile biçer döver battığı için tarlalara giremezken köylüler duruma isyan ettiler.

Tanju Özcan Derdi Temizlik Değil Gölköy’ün Rantı Mı?

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan dün sosyal medya hesabından Gölköy barajından yerel bir basın mensubunun göl etrafında piknik yapan vatandaşların bıraktığı çöplerle ilgili videoyu paylaşarak “Bu görüntüleri çeken @spor14com Vedat Özkan kardeşim nezdinde tüm Türkiye’ye duyurulur. Bolu’muzun en güzel alanlarından biri olan Gölköy, hem mesire alanı hem de içme suyu ve sulama suyu havzasıdır. Gölköy’ün bakımı ve temizliği de dahil olmak üzere tahsisi 2018 yılına kadar Bolu Belediyesi’ne aitti. 

2018 yılında ani ve sebepsiz bir kararla tahsis kaldırılarak, Gölköy ve çevresinin kapı gelirleri DSİ’ye bağlı Sulama Birliği verildi. Ancak DSİ, o tarihten bu yana maalesef görevi olmasına rağmen Gölköy’ün bakım, onarım ve temizliğini yapmamaktadır.

Gölköy’deki bu görüntülerin yaşanmaması adına, Bolu Belediyesi’ne yeniden tahsisi hayati önem arz etmektedir. Ben Bolu Belediye Başkanı olarak Gölköy’ün bu hale getirilmesinden dolayı utanç duyuyorum. Lütfen bu hatalı kararınızdan derhal geri dönünüz.” ifadelerinde bulunmuştu.

Tanju Özcan Gölköy’ün Bolu Belediyesi kontrolünde olmadığı için bu kadar kirli olduğunu ima ederken öte yandan günlerdir Bolu halkına kanalizasyon suyu içirip kullandırması bir samimiyetsizlik örneği teşkil ederken Tanju Özcan’ın Gölköy çevresini Belediye’ye alarak buralarda içkili mekanlar oluşturmak istediği biliniyor.

Belediye Rakamlarla Bolu Halkını Kandırıyor Mu?

Bolu Belediyesi’ne ait resmi web sitesi www.bolu.bel.tr sitesinde her gün içme suyu arıtma tesisine ait bilgiler paylaşılırken paylaşılan bilbiler arasındaki bir litre su içerisinde bulunan 0,5mg’lık klor miktarının hiç değişmiyor olması akıllarda soru işareti bırakıyor. Mikropların yaz aylarında sıcak su ortamında hızla ürediği hesaba katıldığında sudaki klor miktarı hem yaz aylarında hem de kış aylarında aynı olarak kalıyor. Bu durum ise belediyenin paylaştığı rakamların gerçeklik payının artmasına neden oluyor. Örneğin Gölköy barajını besleyen Abant deresine kanalizasyon suları bulaşmasına rağmen klor oranı litrede 0,5mg iken kışın çat çat ayazlarında da bu rakam yine aynı oluyor.

Bolu, Bolu Gündem, Bolu Haber, Bolu Haberleri, Bolu Son Haber, Bolu Son Dakika, Bolu Son Dakika Haberleri,  Bolu Nöbetçi Eczaneler,  Bolu Hava Durumu, Bolu 15 Günlük Hava Durumu

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir