fbpx

ATEŞ: “SOSYAL KONUTLAR, ENFLASYON TEHDİDİ ALTINDA”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Türker Ateş, enflasyonda süren yükselişin hükümet tarafından “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi” iddiasıyla başlatılan projeler üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Ateş, “Enflasyonla birlikte inşaatta girdi maliyetlerindeki artış, gözünü yeniden rekor seviyelere dikmiş gözüküyor. TOKİ ihalelerinin katılım olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği mevcut tabloda sosyal konut projelerinin akıbeti de belirsiz… TOKİ’den alacağı arsaya konut inşa etme ümidi taşıyan dar gelirli, iki yıl içinde hangi imkânlarla buna bütçe ayırabilecek?” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl TOKİ Başkanlığı eliyle başlatılan “İlk Evim, İlk İş Yerim” ile “İlk Evim Arsa” projelerini TBMM gündemine taşıyan CHP’li Ateş, yüksek enflasyonun ülkede yaşanan barınma krizi kapsamında sosyal konut projeleri üzerinde de tehdit oluşturduğunu söyledi.

DAR GELİRLİ İKİ YILDA BU PARAYI NEREDEN BULACAK?

Son dönemde konuta erişim zorlaşırken arsaya ilginin öne çıktığına işaret eden Ateş, başlatılan “İlk Evim Arsa” projesine ilişkin olarak uyarılarda bulundu. Ateş, şöyle konuştu:

“Projede hak sahibi vatandaşlar, iki yıl içinde konut inşa etmek zorunda ve dar gelirli vatandaşların bu bütçeyi nasıl oluşturabileceği tartışmalı. Bakanlığın Ağustos 2023 tarihli tebliğine göre 100 m2 konutun (üç kata kadar) maliyeti yaklaşık 750 bin TL’dir. Biliyoruz ki; bu rakam da mevcut piyasa şartlarında son derece iyimser ve buna aradan geçen zamanda inşaat maliyetlerinde süren artışlar eklendi. Eylül ayı enflasyonunda rekor artış bu açıdan da korkutucu… Dolayısıyla ‘tarihi sosyal konut hamlesi’ sloganlarıyla hayata geçirilen projelerle ihtiyaç sahibinin konut sahibi olması son derece güç… Ayrıca bitirilemeyecek, yarım kalacak konutlar üzerinden bir piyasa oluşmasına ve projenin suiistimal edilmesine TOKİ nasıl engel olacak merak ediyoruz.”

TOKİ’YE ULAŞILAMIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce sosyal konut projeleri kapsamında hedefin 2023-2028 yılları arasında 81 ilde 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri yapmak olduğunun açıklandığına işaret eden Ateş, “Şimdiden TOKİ’ye ulaşılamıyor. Şikâyet siteleri projelere ilişkin kurumdan bilgi alamayan vatandaşların serzenişleriyle dolu” dedi.

CHP’li Ateş, ekonomik krizle birlikte yaşanan deprem felaketinin zaten sağlıksız olan sektörde işgücüne ve makine parkına erişimin zorlaşması gibi yeni dengesizlikler yarattığına işaret etti. Ateş, bu kapsamda işgücüne erişimin zorlaştığını da belirtti.

ATEŞ, SUİSTİMALLERE KARŞI ALINACAK ÖNLEMİ SORDU

Ateş’in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle verdiği önergede “İlk Evim, İlk İş Yerim ile İlk Evim Arsa projelerinde vatandaşlardan toplam ne kadar başvuru ücreti alındığı ve bunun ne kadarının geri iade edildiği, projelerin teslim takviminde 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan yeniden inşa sürecinin etkisinin ne olacağı, vatandaşların projelere ilişkin olarak kuruma ve bilgiye erişim sorununa bir önlem alınıp alınmayacağı,  İlk Evim Arsa projesine ayrılan toplam Hazine arsası büyüklüğü,projede bitirilemeyen konutlar üzerinden bir piyasa oluşması ve suiistimal edilmesi riskine karşı hangi önlemlerin alınacağı” sorularının yanıtlanması talep edildi.

Bolu, Bolu Gündem, Bolu Haber, Bolu Haberleri, Bolu Son Haber, Bolu Son Dakika, Bolu Son Dakika Haberleri,  Bolu Nöbetçi Eczaneler,  Bolu Hava Durumu, Bolu 15 Günlük Hava Durumu

- Reklam -

spot_img

Ulusal Haberler, Bolu'dan Güncel Haberler ve Daha Fazlası

spot_img

- Reklam -

sanalbasin.com üyesidir